2012. április 17., kedd

Ha bepisil a gyermek


A szülőknek néha azzal kell szembesülniük, hogy a nagyobbacska gyermekük alvás közben bepisil. Amikor ezeknek a gyermekeknek mesélünk , a történetet kiegészíthetjük kisebb jelenetekkel, amelyekben valaki elzár egy csapot, megjavít egy ereszcsatornát vagy sikeresen megold bármilyen hasonló problémát.
Megérkezik például Piroska a nagymamához , de mielőtt odalépne az ajtóhoz, hogy bemenjen hozzá, észreveszi, hogy az ereszcsatorna csöpög. Azt mondja erre magában: "Először is ezt most rendbe hozom."
Bemegy tehát a fészerbe, kerít magának egy kis szurkot, fog egy létrát, felmászik az ereszhez, tömíti a lyukat , hogy a bejárat száraz maradjon, és csak ezután megy be a nagymamához.
Hófehérke történetét is kibővíthetjük hasonló módon.Odamegy hozzá például Hapci és panaszkodik, hogy éjjel éppen őfelette beesett az eső a tetőn keresztül, és reggelre csurom vizesen feküdt az ágyban. Hófehérke így válaszol: " Rendbe fogom hozni. " Amíg a törpék dolgoznak, felmászik a tetőre és látja, hogy csak egy cserép csúszott el a helyéről. amit azonnal meg is igazít. Este aztán annyira fáradtan tér haza a  mi kis törpénk, hogy elfelejt a tető felől érdeklődni.. A következő reggel pedig csak megint elfeledkezik róla, hiszen az éjjel most már rendben volt minden.
Egy apa, akinek a kislánya minden éjjel bepisilt, egy este ezekkel a kiegészítésekkel mondta el a jól ismert meséket, és ez azonnal hatott. Másnap reggel a gyermek ágya száraz volt. Szemléletes példája ez annak a szövetségnek, amelyet a gyermek bölcs lelke köt a mesélővel.A gyermek lelke- anélkül, hogy nyíltan beszélnénk róla - megoldást szeretne a problémájára, ezért a gyermek képes arra, hogy egy kis biztatásra a saját belátásából megváltozzon.
A kislány természetesen megértette, hogy miről mesél az apja, hiszen ellenkező esetben annak semmilyen hatása nem lett volna, ugyanakkor pedig szégyenkeznie sem kellett, mert az apja nem nevezte néven a problémát. A kíméletes bánásmód miatt tehát megtisztelve érezte magát és képes volt a változásra.
A gyermek nagyon jól tudja, hogy ő az ágyba szokott pisilni, semmi értelme nincsen, hogy erről meséljünk neki. Tudja azt is , hogy nem kellene bepisilnie, ezt sem szükséges tehát elmondanunk. Ha tanácsot adunk neki vagy szembesítjük a problémával, akkor ügyetlennek érzi magát, ráadásul amennyiben hallgat a szülőkre, azzal csak az ő önértékelésüket növeli, az övé meg csökken. Úgy tudja tehát megvédeni az önérzetét a sérüléstől, hogy nem fogadja meg , amit javasoltak neki. A méltósága megőrzése érdekében kénytelen valami mást csinálni, éppen azért mert tanácsot kapott. A méltóság megőrzése a legfontosabb minden embernek, a gyermeknek is. Csakis akkor tudja ezért a tanácsot készséggel követni, ha abban igazi mély szeretetet érez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése