2012. március 18., vasárnap

Testi szerelem maradandó kötődései


A férfi és a nő szeretete egymás iránt a testi együttlét során válik igazán méllyé. A szexualitás az , amire a párkapcsolat irányul. Ez a létezés legintenzívebb megtapasztalása, ami minden mást , beleértve  a szellemi kiteljesedést is, messze felülmúl. Mi szolgálhatná jobban a gyarapodásunkat , mint a testi szerelem és annak következményei ?
A szexuális együttlét során keletkezik az a kötödés , ami miatt két ember már nem szakad el egymástól. Akkor sem, ha később külön utakon járnak. Messze ható következményekkel jár tehát a testi szerelem, nem bánhatunk vele tetszésünk szerint. E a kötödés jelentőségét és erejét mutatja a bűntudat, a kudarc élménye és a fájdalom , amit a pár szakítás estén megtapasztal. Nem tudnak úgy elválni, hogy ne éreznék és ne méltányolnák ezt a köteléket.
Azt , hogy a későbbi kapcsolatokra milyen hatással lehet a kötödés, jól példázza, amikor a valamikori társat később képviseli egy újabb partnertől származó gyermek. Ez a gyermek a szívében hordozza a volt partner érzéseit és kifejezésre juttatja őket a szülőkkel szemben. Nem szabad tehát játszadozni a kapcsolatokkal.
Az is megfigyelhető, hogy a szakítás után valaki új viszonyba kezd, majd ismét elválik, kevésbé gyötri a fájdalom és a bűntudat, mint az első alkalommal. A harmadik  kapcsolatának felbontásakor még enyhébbek ezek az érzések, s egy idő után már nem zavarják többé. Mindazonáltal bátorsága sincsen rendszerint, hogy későbbi társát ugyanolyan bensőséggel fogadja , mint az elsőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése