2012. március 17., szombat

A kommunikáció hiánya


Nagyon sok családban a hétköznapi problémákat a kommunikáció hiánya okozza.
Mindenki tegye a szívére a kezét és őszintén valljátok be magatoknak, hogy mikor ültetek le valamelyik családtaggal, párotokkal vagy gyermekeitekkel utoljára egy jót beszélgetni. Vagy hányszor is beszélgettetek egy tartalmasat az életben? Az ember társas lény. Szüksége van szóra. Nem üres beszélgetésekre, hanem tartalmas ,odafigyelő kommunikációra.
Ez nagyon fontos . A mai világban elterjedt számítógép sajnos nagyobb szerepet kapott a kommunikációban mint az élő beszéd. Pedig ott nem tudod az érzelmeidet átadni .A kommunikáció hiánya az egyik leggyakoribb akadály egy párkapcsolatban és gyakran nem is veszünk róla tudomást.Mindannyian azt hisszük , hogy jól tudunk kommunikálni, de mégis kevesen tudjuk ezt a gyakorlatba ültetni.Sokan azt várják a másiktól , hogy olvasson a gondolataiba, főleg ha már több éves kapcsolatról van szó.De sajnos ezt a tehetséget még nagyon kevesen tudják elsajátítani.
A beszélgetések legfőbb célja mégis az , hogy tudassuk vagy tudomást szerezzünk , továbbá, hogy szórakoztassunk és meggyőzünk.A másokkal való érintkezésben legtöbbször azt kell megtanulnunk, hogy hagyjuk a maguk sajátos módján boldogulni az embereket..
Mégis úgy érzi az ember  nem figyelnek rá. Sok a mellé beszéd és kevés a megoldás. Próbáljatok azonban  mindig a témánál maradni. Ne vágjunk közbe, hallgassuk meg és tiszteljük a másik mondanivalóját.Adjunk figyelmet neki.
Azzal nem jutsz előbbre ha vitatkozol , dühöngsz és ellentmondasz , mert igaz néha győzöl , de ezzel sohasem szerzed meg a partnered jóindulatát. Figyeljétek meg mennyire érzékenyek a családtagjaitok a kimondott szóra.Egy hanglejtés , egy elhúzott száj is mekkora sebeket tud ejteni. De hallgatás is kommunikáció egy fajtája. Nem érdemes homokba dugni a fejeteket. Folyamatosan nyelni meg pláne nem. Az csak beteggé teszi a lelked és a tested. Ha tudsz egy szóval fordítani az eseményeken , hogy megvilágosodjék a kérdés , akkor ne ködösítsetek. Mindig használj jó szavakat ,mert sose tudhatod mikor kell lenyelni őket, mikor vágják vissza a fejedhez.
Emlékezzetek, hogy egy baráti beszélgetés után mennyire felszabadultabbak vagytok.Úgy érzitek figyeltek rátok , meghallgattak, szeretve éreztétek magatokat..Az ilyen emlék örökre megmarad.Ez teszi széppé az életet. Baráti társaságban miért mersz jobban kinyílni és otthon miért nem? Miért nem bízol a családodban? Ők azok akik az élet bármelyik szakaszában melletted állnak. A problémákat ki kell beszélni , csak így nyugszik meg a lélek .Próbáljátok meg  ,és ne vigyétek át a dühötöket másnapra. Nem éri meg. Merj beszélgetni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése