2012. november 15., csütörtök

A jó emberi kapcsolatok
Nélkülözhetetlen hogy megfelelő kapcsolatunk legyen embertársainkkal.
Az a képesség, hogy jól kijövünk az emberekkel, a legértékesebb, legfontosabb tulajdonság, nemcsak a társas kapcsolataink, hanem a lelki egészségünk szempontjából is.
Boldogságunk nagyrészt emberi kapcsolatainkból származnak. Ugyanígy, problémáink többségét is a nem megfelelő kapcsolatok okozzák.
Mai világunkban az a képesség, hogy jól kijövünk társainkkal, vagyis a társadalmi intelligenciánk, a legértékesebb, legfontosabb tulajdonságunk, nemcsak karrierünkben, nemcsak házassági kapcsolatunkban, hanem lelki egészségünk terén is.
Hogyan fejleszthetünk ki egészséges, sikeres személyiséget? Ami olyan személyt jelent, akinek élvezik a társaságát, akit mindenütt szívesen látnak.
Megállapították, hogy a 85%-a mindannak amit elérünk az életben közvetlenül attól függ, hogyan jövünk ki az emberekkel. Ezért ma már a nagy világcégek az új munkatársak kiválasztásánál jobban vizsgálják a jelentkező személyiségét, mint a bizonyítványát, a szakértelmét, vagy a tapasztalatait.
Miért?
Azért, mert ha valakiben megvannak a kellő személyiségvonások, mindent megtanulhat, ami a sikerhez kell. De ha minden lehetséges tudással fel is van vértezve, ám pocsék a személyisége, nem kísérleteznek a megváltoztatásával.
85%-a az életben élvezhető boldogságunknak, a boldog kapcsolatokból származik.
Ugyanígy, az összes problémáinknak a 85%-a, a nem megfelelő kapcsolatokból származik.
A hiányzó 15%, a teljesítménytől függ.
Tehát, bizonyos mértékben, valóban kielégülést adhat az életben a teljesítmény, a siker, a pénzkeresés, a karrier kiépítése stb. Ám boldogságunk főleg a kapcsolataink függvénye.
Az érzelmi kapcsolatokra való nyitottság az emberi lét legfontosabb része.
A nyitottság azt jelenti, hogy képesek vagyunk hosszú távon érzelmi kapcsolatot létesíteni másokkal.
Az ember alapvető sajátossága a szeretetvágy.
Ha megvizsgáljuk érzelmi kapcsolatainkat, rádöbbenünk, hogy életünk majd minden problémája ezekkel függ össze.
Az életben valaha is elért sikereink túlnyomó része annak a függvénye, hogyan jövünk ki embertársainkkal.
Kapcsolataink minősége és mennyisége pontosan jelzi, hogyan funkcionálunk emberi lényként. És mint tudjuk, a kapcsolatainkban felmerülő problémák kora gyermekkorunktól életünk végéig rongálják egészségünket, megbontják lelki nyugalmunkat.
Ha érzelmi kapcsolatunk stabil, akkor rendszerint egészségünk is stabil, és lelkileg is nyugodtak vagyunk.
Hogyan mérhetjük ezeket a kapcsolatokat?
A kapcsolat megítélésének legegyszerűbb módja, a következő: kérdezzük meg önmagunktól, mennyit nevetünk családtagjainkkal, partnerünkkel, barátainkkal, munkatársainkkal. Mennyit nevetünk, ha velük vagyunk?
Észre fogjuk venni, hogy a nevetés az, ami elsőként jelez egy jó kapcsolatot, és a nevetés az, amely elmarad, ha a kapcsolat kezd tönkremenni. A nevetés, mivel az élet spontán megnyilvánulása, az egyedüli jele az egészséges személyiségnek és az egészséges kapcsolatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése