2012. november 22., csütörtök

A SZERETET - mint védjegy


Szükség van valamire, ami kitart a Másik mellett és megoldást jelent akkor is, amikor a hétköznapi élet helyzet minden, csak nem élvezet és nem öröm. Valami olyan "SZERETET" szükséges ilyenkor, ami nincsen bent a szótárban (utánanéztem). Több éves gondolkodás után arra jutottam, hogy a SZERETET szó egy olyan védjegy kellene legyen, amit NEM SZABADNA ENGEDNÜNK HAMISÍTANI, ha őszintén akarunk élni és nem akarunk bajba keverni másokat. Így azután kidolgoztam a saját meghatározásomat arra, hogy mit is jelent az az ajándék, amit úgy hívunk: "SZERETET".

Részletek A SZERETET - mint védjegy c. előadásomból:

"Nagyon szeretném, ha a nők és a férfiak, az anyák és az apák, a szülők és a gyermekek nem vernék át egymást a "SZERETLEK" táblát maguk elé tartva. Jobban járnánk, ha olyan élet helyzetekben NEM használnánk a SZERETET szót, amikor a saját egoizmusunkat elégítjük ki, vagy a saját élvezeteinknek és örömünknek hódolunk (v.ö.: a csokoládé szeretete).

Én nem állítom, hogy ez nem egy nagyon izgalmas játék:  elbújni a "szeretet" szó mögé és közben a saját érdekeinket nézni... de sajnos túl sok fájdalmat okoz. Túl sok veszteséget és boldogtalan órát. Túl nagy árat fizetünk ezért a "megtévesztősdiért". E játék mögött, az ál udvarlások, hamis eljegyzések és érdek házasságok után, tönkrement sorsokat és életeket találunk. Gyermekeket, akiket a "szeretet" nevében megzsaroltak, leigáztak, vagy éppen teljesen magukra hagytak az elkényeztetés langyos tócsájában. Nőket és férfiakat, akik már képtelenek bízni egymásban. Kamasz lányokat, akik biztosak abban, hogy a férjük meg fogja csalni Őket, és azt gondolják, hogy ez nem is lehet másképp. Kamasz fiúkat, akik nem értik, hogy a lányok miért csókolóztak a legjobb barátjukkal is, miközben Velük randiztak, és azt mondták Nekik, hogy "szeretik" Őket.

Lehet, hogy imádjuk valakinek a társaságát, és annyira nagyon jól érezzük magunkat Vele, hogy szeretnénk "birtokolni" Őt, és azt akarjuk, hogy része legyen az életünknek. Ez az affinitás, a vonzalom érzése, amely fejlettebb változatában a szerelem bódító érzésévé is válhat (amint testünk kémiája is reagál már az erős érzéseinkre, gondolatainkra). De SOKKAL jobban jár mindenki, ha ezt nem keverjük össze a valódi SZERETET-tel.

Ugyanis mi lesz akkor, amikor kiderül, hogy a Másik NEM akar a "tulajdonunk" lenni, és nem akarja, hogy mi "birtokoljuk" Őt. Nem akar a mi ,,élvezeti cikkünk" lenni... Mi van akkor, ha egy bizonyos időszakban nekünk több energiát kell beletennünk egy kapcsolatba, mint amit mi kapunk ezért cserébe, mert mondjuk a Másiknak nehézségei támadnak? Mi van akkor, ha Ő el akar menni a közelünkből? Egyből szembe kerülünk azzal, hogy ha tényleg SZERETJÜK az illetőt, akkor segítenünk kellene Őt és át kéne jutnunk valahogyan a nehéz időszakokon. Ez élvezet volna? Vagy öröm? Nem, nem... ehhez már valódi SZERETET kell. S mi több! Párkapcsolatokban - bizonyos helyzetekben - azt is észre kéne vennünk, ha a Másiknak nem ránk van szüksége, hanem valaki Másra. Ha igazán SZERETNÉNK az illetőt, akkor nekünk kellene azt mondanunk, hogy menjen el és találja meg a boldogságát Mással. Mert a SZERETET az VALÓDI SEGÍTSÉG, önzetlenül adva. Nemde?

A SZERETET szó általam megfogalmazott (és ezennel nyilvánosan védjegyeztetett) fogalma tehát a következő:
VALÓDI SEGÍTSÉG VAGY TÁMOGATÁS KIFEJEZÉSE ÉS NYÚJTÁSA - ÖNZETLENÜL ADVA.

És nézzék csak meg: ez nem egyenlő a Másik elfogadásával mindig és minden áron. DE sokszor van olyan helyzet, amikor valójában elfogadásra van szükség ahhoz, hogy VALÓDI SEGÍTSÉGET nyújtsunk a Másiknak. Ebből a nézőpontból talán érthető az is, hogy a SZERETET miért nem egyenlő azzal sem, hogy Valaki irányában erős vonzalmat érzünk, vagy valaki mellett boldognak érezzük magunkat.

Ha összekeverjük a SZERETET-et a saját érdekeink érvényesítésével vagy azzal a szándékunkkal, hogy a szükségleteink és az igényeink kielégüljenek (pl. úgy nevelni egy gyermeket, hogy közben az asztalnál rendszeresen rákényszeríteni az evést, és megvonni a jogát attól, hogy ételt válasszon magának), akkor a SZERETET legfontosabb jelentése EL FOG TŰNNI, és akkor már nem csak a szótárból. Átveszi a helyét az, hogy "szeretjük" azokat, akiket épp kedvünk van "szeretni", de csak addig, amíg ez nekünk éppen örömet vagy élvezetet okoz, és kényelmes.

Próbálják ki, hogy semmi mást ne nevezzenek SZERETET-nek mint azt, amikor VALÓDI SEGÍTSÉGET NYÚJTANAK - ÖNZETLENÜL ADVA. Próbálják csak ki egy napig, és meglátják, hogy az "elvonási tüneteik" után a gondolkodásuk sokkal tisztább lesz. Ha kipróbálják, a tisztánlátásuk nagymértékben javulni fog az emberi konfliktusok területén. Egyszerűen azért, mert közelebb kerülnek az igazsághoz, a tényekhez, a valósághoz és önmagukhoz. PRÓBÁLJÁK KI egy napig, vagy egy hétig. Remek dolog!

Talán értik, hogy mi a szándékom. Azt szeretném, hogy a jövőben ne csapjuk be önmagunkat és másokat ezzel a szóval. Az a célom, hogy megértsük: a SZERETET fogalma annyira lét fontosságú, hogy nagyon jót tenne nekünk és a párkapcsolatoknak, ha a jövőben nem kevernénk össze semmi mással. Különösen nem használnánk két ellentétes szótári jelentésben! Mert ugyebár az az ember, aki úgy "szereti" a Párját, ahogy a masszázsra mondja, hogy "szeretem", az könnyen lehet még akár egy nagyon önző és egoista ember is.

A TV Show-kban túl sok olyan szereplőt láthatunk, akik azt mondják a kiválasztottjuknak, hogy "szeretlek", MIKÖZBEN arra gondolnak valójában, hogy "akarlak", "kívánlak" vagy "szükségem van Rád", vagy "nem lehetsz másé, az enyém kell hogy légy", vagy "arra vágyom, hogy szeretetet kapjak Tőled". Erre gondolnak, de azt a szót használják, hogy "szeretlek". Legtöbben - mivel soha nem tanították meg Nekik - nem veszik észre a különbséget, és hogy ennek SEMMI köze nincsen a valódi SZERETET-hez.

Néha ez a szó egészen egyszerűen csak egy reklám fogás, amibe az emberek magukat "csomagolják", hogy elfogadhatóbbá váljanak. A "csomagolásukra" az van írva, azt mondják: "én tényleg szeretlek Téged". Néha egyszerű reklám fogás. De működik, mert majd mindenki arra vágyik a legjobban, hogy igazán szeressék. Ezért, ha azt mondjuk egy embernek, hogy "szeretlek", akkor hajlamos rá, hogy elhiggye. Nagyon sok anya is ezzel veszi rá a gyermekét sok olyan dologra, amit az nem akar. Ez egy igazi mágikus szó: "szeretlek". Mágikus hatással van az emberekre. Ezért könnyű vele visszaélni. Alkalmas a megtévesztésre.

Nem tudom, hogy vajon a történelem során a háborúk, vagy az ÁLSZERETET tett-e tönkre több emberi életet, de mindenesetre most egy másik dolgot is tisztáznunk kell. Ugyanis, ha a SZERETET meghatározása: VALÓDI SEGÍTSÉG VAGY TÁMOGATÁS KIFEJEZÉSE ÉS NYÚJTÁSA - ÖNZETLENÜL ADVA, akkor vajon mit jelent ebben a meghatározásban, hogy a segítség VALÓDI kell legyen?? Van ennek valami jelentősége, hogy "VALÓDI"?

Amilyen egyszerű a válasz, olyan fontos is: A VALÓDI SEGÍTSÉG MINDIG A MEGOLDÁST TÁMOGATJA, NEM A PROBLÉMÁT. Tehát a SZERETET lehetőleg nem halat ad, hanem inkább megtanít halászni. A megoldást támogatja, nem a problémát. A SZERETET nem ad pénzt kábítószerre, de lehet, hogy befizet valakit egy bizonyítottan eredményes elvonókúrára. A Mikulás SZERETET-ből nem ad csokoládéhalmokat elhízott gyerekeknek, viszont hozni fog 1-1 kiló aszalt meggyet, mandarint, banánt és diót, és elmegy a gyerekekkel kosárlabdázni. A valódi SZERETET nem írja meg a leckét a gyerek helyett, és nem nézi el, hogy a 13 éves gyermek 2 éve nem sportol semmit. A valódi SZERETET zsebpénzt ad a gyereknek, nem szól bele, hogy a gyerek azt mire költi, viszont sokat beszélget Vele a takarékosságról, és ha a gyerek elkölti a saját pénzét, és kunyerálni kezd, akkor - a következő zsebpénzig - nem ad Neki. Mert A SZERETET MINDIG A MEGOLDÁST TÁMOGATJA, NEM A PROBLÉMÁT.

Minden, ami VALÓDI, az olyan, mint amilyennek a maga nemében lennie kell. Az arany VALÓDISÁGÁT régen a "király víz" becenevű savval ellenőrizték, vagy ahogy láthattuk a filmekben, beleharaptak a pénzbe (hiszen a VALÓDI arany egy puha fém.) Így aztán az a "segítség", amely úgy ad, hogy támogatja a problémák fennmaradását, vagy újabbakat idéz elő, az a legjobb esetben is csak egy jóindulatú tévedés. Rosszabb esetben átverés és szemfényvesztés. (Ez utóbbira kiváló példa a jelenlegi pszichiátriai gyakorlat, amellyel - "tudományos segítség" címén és pszichiátriai drogok alkalmazásával - legtöbbször rosszabb elme állapotba hozzák az embereket, mint ahogy azok bementek a pszichiátriára.)

Természetesen itt van még a másik átverés is: valódi segítséget nyújtani, de nem önzetlenül. Erre is rá szokták tenni a "szeretet" hamis "védjegyét". Pedig önmagában nézve azzal semmi baj nincs, hogy valaki VALÓDI segítséget nyújt, valamilyen ellentételezésért cserébe. Hiszen ezt manapság és régóta ÜZLET-nek hívják. De ha rátesznek egy hamis "védjegyet", és SZERETET címkével adják el, akkor az már nem túl tisztességes. Ez egyfajta ,,védjegy bitorlás". Pedig ahogyan fentebb már mondtam: a SZERETET szó egy olyan védjegy kellene legyen, amit NEM SZABADNA ENGEDNÜNK HAMISÍTANI.

A VALÓDI és általam nyilvánosan "védjegy oltalom alá helyezett" SZERETET kizárólag a VALÓDI megoldásokat támogatja, és önzetlen. Ha viszont eljutunk odáig, hogy azt mondjuk egy "üzletre", egy "adás-vételre", hogy az SZERETET, akkor bizony jól átverjük egymást. A javaslatom az, hogy nevezzünk mindent annak, ami.

A fentiek szellemében mindenkinek azt javaslom, hogy kizárólag olyan emberrel kösse össze az életét és a gyermekeinek jövőjét, aki képes és hajlandó a család tagjait SZERETNI."
Paeli Suutari

Forrás:Ahogy érzed

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése