2013. február 18., hétfő

Bízunk Istenben



A mai gazdasági helyzetben talán segítségünkre lehet az, ha eszünkbe jutnak azok szavak, amelyek a pénzünkre vannak írva: "Bízunk Istenben".

Függetlenül attól, hogy mennyi pénzünk van, elsősorban Istenben kell, hogy bízzunk. Mert ha a pénzben bízunk, illetve abban, hogy a pénz ad elsődlegesen értelmet az életünknek, és csakis pénz kell ahhoz, hogy boldogok legyünk, akkor ez olyan, mintha egy "bálványban" bíznánk.

C.S. Lewis, a híres szerző írta egyszer: "Az az egyik veszélye annak, ha sok pénzed van, hogy annyira meg vagy elégedve azzal a fajta boldogsággal, amit a pénzed nyújt, hogy nem veszed észre azt, hogy Istenre is szükséged lenne az igazi boldogsághoz. Ha annyi pénzed van, hogy bármit megvehetsz, akkor valószínűleg azt is elfelejted, hogy minden egyes pillanatban teljes mértékben Istentől függsz."

Az élet értelme nem a tárgyak birtoklásában rejlik, hanem a kapcsolatokban - elsősorban Istennel, azután pedig a családunkkal és barátainkkal való kapcsolatainkban.

Anyagi nehézségeik közepette egy feleség egyszer ezt mondta nekem: "Azt vettük észre, hogy sokkal kevesebből is meg tudunk élni, mint gondoltuk. Ez a helyzet sokkal közelebb hozott bennünket egymáshoz. Most, hogy már nincs kábeltévénk, sorra vesszük elő a régi társasjátékokat, amiket még akkor játszottunk, amikor a gyerekek kicsik voltak. Jól érezzük magunkat együtt és életre szóló élményeket szerzünk."

Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy a pénz egyáltalán nem számít. Természetesen pénzre is szükségünk van ahhoz, hogy élni tudjunk. Ez kétségtelen. A hangsúly a sorrenden van. Vannak olyan dolgok, amiket pénzzel nem lehet kifejezni. Például az, hogy igazán szeret a feleségünk/férjünk, hogy egészséges, aranyos gyerekeink vannak.

Sokan tapasztaltuk, hogy "egyszer hopp, másszor kopp". Egyszer van pénzünk, és azt gondoljuk, hogy bármit megtehetünk és megvehetünk, aztán egyszer csak történik valami, és oda lesz a pénzünk. Azonban Isten mindig velünk van, akkor is, amikor minden szép és jó, és akkor is, amikor mélyponton vagyunk.

Így, ha nehéz időkben is hálásak tudunk lenni azért, amink van (emberi kapcsolatok), és megbecsüljük azt a kis pénzt is, amink van, akkor rájövünk arra, hogy a biztonságunk elsősorban nem a pénzben van, hanem egy szerető és bennünk hívő Istenben.

Gary Chapman

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése