2012. augusztus 5., vasárnap

Alkalmas pillanatok



Amikor azt érzed, hogy boldog vagy, szeretsz, lebegsz – azok az alkalmas pillanatok, olyankor nagyon közel van az ajtó. Egyetlen kopogás is elég.
Szinte törvényszerű, hogy amikor az emberek boldogtalanok, szoronganak, feszültek és idegesek, akkor próbálnak meditálni – de olyankor nehéz belépni. Amikor sértve érzed magadat, dühös vagy, szomorú vagy, akkor eszedbe jut a meditáció, de az majdnem az ellenkező irány, ezért nagyon nehéz.
Amikor azt érzed, hogy boldog vagy, szeretsz, lebegsz – azok az alkalmas pillanatok, olyankor nagyon közel van az ajtó. Egyetlen kopogás is elég. Hirtelen, egy reggel jól érzed magad, minden látható ok nélkül. Valaminek történnie kellett mélyen a tudattalanodban. Valaminek történnie kellett közted és a kozmosz között, valami harmóniának; talán éjszaka történt, mély álomban. Reggel jól érzed magadat; ne fecséreld el ezt az időt. Már néhány percnyi meditáció is többet ér, mint néhány napnyi meditáció olyankor, amikor boldogtalan vagy.
Vagy hirtelen, éjszaka az ágyon fekve otthon érzed magadat… barátságos környezet, az ágy melege. Csak maradj ott öt percig; ne fecséreld el azt a pillanatot. Egyfajta harmónia van benne – használd ki, lovagold meg, és az a hullám elvisz messzire, messzebbre, mint ahová saját magad el tudsz jutni. Tanuld meg, hogyan használd ki ezeket az üdvös pillanatokat.

Osho

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése