2012. május 17., csütörtök

Tanuljuk meg szeretni egymást


Sajnos tudjuk, hogy a statisztika szerint nem túl bölcs dolog házasodni, mert nagy részük egy bizonyos időn belül válással végződik. De mi lehet a gond? Mit lehetne jobban csinálni? Mire kell figyelnünk, hogy a párkapcsolatunkat minél boldogabb formában és minél hosszabb ideig fenntartsuk?
Ha megtalálod a saját és a párod szeretetnyelvét, tehát azt a módot, amelyen Te a leginkább szereted, ha szeretnek, és azt, ahogy a párod leginkább szereti, ha szeretik, akkor már nagyon közel álltok a hosszú együttléthez. Ha mindkét fél úgy érzi, hogy a másik maximálisan szereti, és ezt ki is tudja fejezni, akkor hosszú és boldog életük lehet, hiszen a szeretetigény az, amelynek a nem megfelelő kielégítése vezet sok párkapcsolat megromlásához. A szeretet öt nyelve a következő:
  1. Pár kedves szó
    A szeretet érzelmi kifejezésének egyik lehetséges módja az olyan szavak használata, amelyek kinyilvánítják és hangsúlyozzák a szeretetet. A verbális megerősítés, vagyis néhány kedves, biztató, bátorító és elismerő szó igen hatékony kifejezője tud lenni a szeretetnek, és bizalmas viszonyt tud kialakítani.
     
  2. Igazi együttlét
    Ennek az együttlétnek minőségi jellegűnek, vagyis igazinak kell lennie! Ilyenkor a figyelmed teljes egészében a párodra irányuljon. Például amikor ülsz vele szemben a fotelben, és csak egymásra figyelve beszélgettek, vagy amikor kettesben elmentek sétálni, esetleg vacsorázni, itt is csak egymásra figyelve. Tehát az igazi együttlét legfontosabb eleme az egymáshoz tartozás.
     
  3. Ajándékozás
    Ez az egyik legkönnyebben elsajátítható szeretetnyelv, hiszen az ajándék a szeretet vizuális szimbóluma, azaz nem más, mint a szeretet gondolatának a szimbóluma. Nem számít, hogy van-e pénzbeli értéke, az a fontos, hogy gondoltál az illetőre, akinek adod az ajándékot.
     
  4. Figyelmesség
    Ebbe a kategóriába olyan "szolgálatok" sorolhatók, amelyekről tudjuk, hogy a párunk örülni fog neki, ha megcsináljuk. Vagyis itt bizonyos tevékenységekkel igyekszünk örömet okozni, így fejezve ki az iránta érzett szeretetünket (például vacsorafőzés, mosogatás, vasalás, porszívózás, a szemét elszállítása, rendrakás).
     
  5. Testi kontaktus
    És természetesen a testi érintés is a szeretet kifejezője lehet. Az érintés, a testi kontaktus nagyon fontos információ-hordozó! Egymás kezének a megfogása, a csók, az ölelés és a szexuális együttlét mind-mind a szeretet kifejeződése lehet. Egy kapcsolatban a szeretetteljes érintésnek sok formája lehet. Minthogy receptorok a test minden részén előfordulnak, szinte mindegy, hogy hol érinted meg a másikat. Ám ez mégsem jelenti az összes érintésfajta egyenjogúságát, hiszen míg az egyik kellemes, addig a másik már nem biztos, hogy annyira az. Ebben kérd párod segítségét, hogy számára mi a szeretetteljes érintés.
Ne feledd, hogy a szeretet anyanyelvetek megtalálásakor az érzelmek utat mutatnak. Találjátok meg, hogy a fentiek közül Nektek melyik kifejezésforma okozza a legnagyobb örömet, és ne lepődjetek meg, ha nem lesz egyforma. Elég ritka az olyan kapcsolat, amelyben mindkét félnek azonos a szeretet anyanyelve. Ha "elbeszéltek" egymás mellett a szeretet kifejezésében, akkor egy idő után úgy érezhetitek, hogy a másik már nem szeret, nincs meg az a bizonyos tűz, és ez elhidegüléshez vezethet. A fenti leírások alapján bízom benne, hogy a pároddal együtt megtaláljátok a szeretet anyanyelveteket, és ezzel egy nagyon őszinte és nagyon harmonikus párkapcsolatot tudtok létrehozni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése