2012. május 17., csütörtök

Kérések mellyel sokkal többre mész, mint követelésekkel


Egyikünk sem szereti, ha irányítják, és a követelések nem mások, mint a másik személy kontrolálására tett kísérletek. "Mikor fogsz már végre elmosogatni? Vagy nekem kell megint mindent megcsinálnom?" Én nem ilyen módon fogalmaznám meg a kérésemet, mert ezzel a fogalmazásmóddal valószínűleg nem sok eredményre számítanék.
Sokkal hatásosabb lenne, ha a következőket mondanád: "Tudod, hogy minek örülnék nagyon?" Ekkor várd meg, amíg párod rákérdez: "Minek?", ezután pedig folytasd: "Ha találnál egy kis időt arra, hogy elmosogass. Mindig olyan alapos munkát végzel és különösen jól jön a segítség, amikor nagyon fáradt vagyok."
Most nézzük ezt a dolgot a másik oldalról - mit éreznél, ha a férjed a következőket mondaná: "Amióta megszületett a fiunk, nem csináltál süteményt. Meddig kell még várnom, míg végre rászánod magad? Amíg 18 éves nem lesz a gyerek?"
Ez az utóbbi megfogalmazás vajon ösztönzőleg hatna rád? Mi lenne, ha ezt mondaná helyette a párod: "Tudod, hogy mire vágyok igazán? Egy finom kis süteményre. A te süteményeidnek nincsen párja a világon. Ha majd lesz egy kis időd, sütnél egyet?" Valószínűnek tartom, hogy ha így fogalmazol, akkor pár napon belül teljesülni fog a kívánságod.
Mert kérésekkel többre mész, mint követelésekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése